Csalódtál a Herpeszkenőcsökben?
Próbáld ki a Herstat-ot!

A herpesz

MI A HERPESZ?

A herpesz a herpes simplex vírusfertőzés következményeként fellépő kellemetlen és fájdalmas bőrelváltozás, amelynek elsődleges tünetei a száj (ajakherpesz) – esetenként: orr – környékén megjelenő folyadékkal telt, fájdalmas apró hólyagok. A herpesz érdekessége, hogy az első herpesz-fertőzésen a legtöbben szinte észrevétlenül már csecsemő-, vagy valamivel később, kisgyermekkorban átesünk – és maradunk a vírus hordozói egész életünkön keresztül anélkül, hogy bármit is tudnánk róla. A herpesz egyike az igazi hazai népbetegségeknek: a szervezetünkben lappangó fertőzés a magyar felnőtt lakosság mintegy 70-80%-át érinti, és a sokszor évekig is tünetmentes lappangás után évente akár több alkalommal is jelentkezik bőrt, vagy a nyálkahártyát érintő fájdalmas sebekkel.

A HERPESZ LEGFONTOSABB FAJTÁI:

A férfiakat és nőket is életkoruktól függetlenül érintő betegségnek számos, egymástól jól elkülöníthető fajtája van, amelyek közül a legfontosabbak:

HSV-1 vírus (Herpes simplex vírus)

A HSV-1 vírus elsősorban ajkainkat, szájnyálkahártyánkat (esetenként fogínyünket, szájpadunkat vagy a garat-nyálkahártyánkat) támadja meg. Az égő, viszkető hólyagokkal, sebbel és hámlással járó fertőzés esetenként akár jelentős táplálási táplálkozási nehézségeket is okozhat. Jellemző kísérő tünete a torokfájás, láz, és a megnagyobbodott, érzékeny nyaki nyirokcsomók. Az ajakherpesz nemcsak fájdalmas és kellemetlen vírus, hanem negatív esztétikai hatásainál fogva letörve az önbizalmat akár lelkileg is megviselheti az embert.

HSV-2 vírus (Herpes genitalis)

A HSV-2 vírus elsősorban szexuális (orális, vaginális vagy anális) kapcsolat útján terjed. A hetekig tartó betegség esetén nemi szerveiken savós folyadékkal telt fájdalmas kis hólyagocskák keletkeznek. A fertőzést kísérheti láz, duzzadt nyirokcsomók és általános rosszullét.

VZV-vírus (Varicella-zooster vírus)

A VZV-vírus a herpesz család harmadik, kissé távolibb tagja. Amíg az előző két vírus főként az ajakunkon, illetve a nemi szerveinken jelentkezhet, addig a Varicella-zoster vírus elsősorban a testünkön jellemzően féloldalasan megjelenő övsömör, valamint a törzsünkön és a fejünkön megjelenő bárányhimlő kialakulásáért felelős.