Csalódtál a Herpeszkenőcsökben?
Próbáld ki a Herstat-ot!

Betegség

A HERPESZFERTŐZÉS LEFOLYÁSA

I. szakasz

Fertőzés. Ezen a szakaszon meglehetősen korán átesünk: jellemzően már kisgyermekkorban megfertőződünk a vírussal.

II. szakasz

„Vándorlás”, szaporodás és lappangás időszaka. Ha megtörténik a fertőzés, a vírus a bőrből az idegrostokon keresztül az idegdúcokba vándorol, és az immunrendszerünk által kontrolált „szunnyadó” állapotba kerül mindaddig, amíg valamilyen külső hatás vagy kockázati tényező eredményeként nem aktiválódik.

III. szakasz

Kiújulás, aktivizálódás. Különböző kiváltó tényezők hatására megváltozik az immunrendszerünk működése és az addig lappangó vírus (ismét) aktivizálja magát.

A HERPESZ LEFOLYÁSÁNAK LEGGYAKORIBB SZAKASZAI

A herpeszes megbetegedés időszaka általában 8-12 napig tart, az ajakherpesz átlagos gyógyulási ideje 10-14 nap. Ezekben a napokban öt, egymástól jól elhatárolható tüneti fázison esünk keresztül:

A herpesz kialakulása

1-2 nap: „Bizsergő szakasz”

A rövid, „bevezető időszakaszban” sokszor szinte észre sem vesszük a herpesz kezdetét jelző bizsergő, viszkető (ritkábban: égető) érzést a bőrfelületünkön.

2-3 nap: Hólyagos szakasz

A bőrpírt és a kellemetlen viszkető érzést felváltják a herpesz vírus első, szabad szemmel látható jelei, a sűrű, kis csoportokba rendeződött apró, fájdalmas és átlátszó, világossárga folyadékot tartalmazó hólyagocskák

4-5 nap: Felszakadó hólyagok

Ezekben a napokban szakadnak fel a hólyagok és keletkeznek helyükön vöröses, felszíni, fekélyes sebek. Talán ez a legfájdalmasabb és egyben a legfertőzőbb szakasza is a betegségnek.

A herpesz gyógyulása

5-8 nap: Pörkösödés

Megkezdődik a gyógyulás, elindul a fekélyes sebek hegesedése, a varképződés. Ebben a stádiumban még nem tökéletes a gyógyulás: a barnás, hegedő sebhelyek ilyenkor még nagyon érzékenyek: felszakadásuk égő, viszkető, kellemetlen érzéssel jár.

9-12 nap: A seb gyógyulása

Ezek a napok már a gyógyulásról szólnak: ilyenkor érezhetően csökken a fájdalom, lassan leesnek a varok és a pörkök, újra elkezdődnek a „normális, megszokott” hétköznapok.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • ha a herpeszvírus okozta bőrelváltozás nagy kiterjedésűvé válik, és szinte hetente visszatér
  • ha a törzsön, az arcon, nemi szerveken vagy a gáttájékon jelenik meg
  • ha maga a bőrelváltozás fájdalmas, vagy valamely testtájékon – például az ágyékunkon – a nyirokcsomó(k) kitüremkedését vesszük észre
  • ha más betegségek (nátha, influenza, szemölcsösödés, gombás bőrtünetek, allergia) is gyakran „meglátogatnak”